MUG Waalwijk: Vue Storefront

23-09-2018

Vue Storefront, mogelijke PWA oplossing voor Magento 2.
Donderdagavond 20 september zijn we met wat collega’s van Bluebird Day naar MaxServ in Waalwijk gegaan om een MUG (Magento User Group) bij te wonen georganiseerd door Jisse Reitsma (Yireo) en Ronald Meeuwissen (MaxServ), MUG Waalwijk: Vue Storefront. Een MUG is een meetup waar kennis gedeeld wordt over een onderwerp binnen Magento. Dit keer ging het over Vue Storefront (spreekt uit als vjuu) met Magento 2.

Dit was m’n eerste MUG en er waren zo’n 50 tot 60 man aanwezig. Jisse vertelde eerst over nieuws en updates m.b.t. Magento 2. Ten eerste de nieuwe Magento 2 release: Magento 2.2.6 waarin security fixes en indexing performance verbeteringen gereleased zijn. Vervolgens sprak hij over de headlines in de verwachte Magento 2.3: PWA (Progressive Web Apps), Advanced CMS (commerce), Page Builder (commerce), Klarna Instant Checkout, Amazon Multi-Channel fullfillment, MSI (Multi-Source Inventory), Google reCAPTCHA (van MageSpecialist) en Two Factor Authentication (ook van MageSpecialist). De Magento PWA vind ik het meest interessant. De PWA is een nieuwe trend bedacht door google. Een progressive web app zit namelijk tussen een web app en een mobiele native app in. Een PWA voelt namelijk als een echte app. Je kunt het installeren op je toestel en je kunt functionaliteiten van een apparaat gebruiken. Het onderwerp van deze MUG heeft hier namelijk ook mee te maken. Vue Storefront is namelijk een mogelijke PWA oplossing voor Magento 2. Vue Storefront is momenteel de meest stabiele en complete PWA oplossing voor Magento 2. Magento zelf is namelijk ook bezig met een oplossing voor PWA: de Magento PWA studio. Deze is echter nog een beta versie en staat heel erg in de kinderschoenen.

In het tweede deel van de MUG deden we een live skype call met de co-founder van Vue Storefront: Filip Rakowski van Divante uit Polen. Deze grappige spreker was goed verstaanbaar en legde alles duidelijk uit. Hij vertelde ons de reden waarom ze Vue Storefront hebben ontwikkeld en over de ins en outs en de architectuur van de applicatie. Enkele belangrijke punten over Vue Storefront. Vue Storefront kan gekoppeld worden aan elk e-commerce systeem. Dit heet ook wel headless e-commerce waarbij voor- en achterkant los van elkaar staan. Met API’s (application programming interface) worden voor- en achterkant aan elkaar gekoppeld. Vue Storefront is open source, dit betekent dat het gratis en toegankelijk is voor iedereen. Vue Storefront is in VueJS geschreven, een javascript frontend framework voor frontend applicaties en PWA’s dat net zoals React gebaseerd is op components. Het voordeel van VueJS is dat het een snelle leercurve en instapniveau heeft. Ik heb zelf nog niet gewerkt met VueJS maar ik wil het binnenkort zelf eens ervaren.

Vue Storefront is ontstaan door een aantal issues m.b.t. e-commerce. Vanuit het klantperspectief zijn veel e-commerce niet volledig geschikt voor mobiel, sommige zelfs zonder RWD (responsive web design). Veel e-commerce zijn erg langzaam en instabiel op piekdagen zoals Black Friday. Vanuit het zakelijke perspectief zijn er ook een aantal issues: het lastig vinden van ontwikkelaars die gespecialiseerd zijn in het betreffende e-commerce platform en een langdurende ontwikkeling. Daarnaast zijn er ook issues m.b.t. Frontend developers: e-commerce zoals Magento 2 zijn tijdrovend en developers kunnen achterlopen met moderne JavaScript frameworks doordat ze vastzitten aan het platform. Daarnaast vertelde Filip ook over de architectuur van Vue Storefront, theming, code, community en over de toekomst van Vue Storefront.

In het laatste deel van de MUG kregen we een presentatie van het bedrijf Get.Noticed uit Limburg die al een werkende shop hebben gemaakt met Vue Storefront (spreekt uit als vjeu op z’n Limburgs). Ze lieten ons de ervaringen en moeilijkheden met Vue Storefront zien, stukjes code bij enkele cases en een werkende demo: Major Rum, een demo PWA webshop gemaakt op Vue Storefront. Een van de voordelen van deze PWA is dat het ontzettend snel is doordat je geen pagina’s hoeft te verversen en dat de shop ook offline werkt (met beperkte functionaliteiten).

De MUG was leuk, interessant en erg leerzaam. Het is goed dat dit soort avonden georganiseerd worden. Zo kun je op een leuke en snelle manier nieuwe kennis en ervaringen opdoen. Zo krijg je toch weer even een snelle re-cap over de nieuwtjes rondom Magento en worden interessante onderwerpen rondom Magento behandeld. Dit keer over Vue Storefront, iets waar ik al vaak over gehoord en gelezen heb maar nog nooit mee gewerkt of mogen ervaren. Tijdens de MUG hebben we dus wat meer kennis op mogen doen over deze techniek. Een geslaagde avond en ik ben dus zeker van plan om vaker naar MUG’s te gaan.

Neem contact op

Neem contact met me op door te mailen naar info@ezrabotter.com of vul het contactformulier in.

Contact
Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × vijf =

Contact opnemen?

Neem contact met me op door te mailen naar info@ezrabotter.com of vul het contactformulier in.

Neem contact op