Migreren van Magento 1 naar Magento 2, hoe werkt dat?

23-06-2016

Migreren naar Magento 2, hoe werkt dat?

In deze vijfde blogpost over Magento 2 gaan we in op het migreren van een Magento 1 webshop naar Magento 2. In de voorgaande blogposts hebben we gelezen over de verbeteringen en voordelen van Magento 2:

 • Het vernieuwde en gebruiksvriendelijke beheerpaneel
 • Het responsive (mobile first) design van Magento 2
 • Zoekmachine optimalisatie in Magento 2
 • Technische verbeteringen in Magento 2

Ten opzichte van Magento 1 is Magento 2 een geheel nieuw product, dat compleet anders is opgebouwd. Dat betekent in de praktijk dat een simpele upgrade van Magento 1 naar Magento 2 niet mogelijk is. Om te kunnen profiteren van alle voordelen van Magento 2 is het nodig om een migratie uit te voeren. Heel wat ingrijpender.

Een website of webshop migreren houdt in dat alle functionaliteiten stap voor stap moeten worden “verhuisd” of zelfs opnieuw moeten worden ontwikkeld. Denk daarbij aan thema’s en het design, alle modules en eventueel maatwerk zoals koppelingen. Daarnaast moet alle data, zoals klantgegevens, bestellingen, producten en categorieën, worden gemigreerd.

Moet ik migreren van Magento 1 naar Magento 2?

Webwinkeliers met een Magento 1 webshop zullen voor een lastige keuze staan: overstappen naar Magento 2 of de Magento 1 webshop behouden? Om het overzichtelijk te houden, hieronder een overzicht van de voordelen en nadelen van het behouden van een Magento 1 webshop ten opzichte van het migreren naar Magento 2.

Magento 1 behouden

Nadelen:

 • Het systeem is verouderd en langzaam ten opzichte van Magento 2
 • Er wordt niet meer actief ontwikkeld (er worden alleen beveiligingsupdates uitgevoerd)
 • Magento 1 zal uiteindelijk niet meer ondersteund worden door Magento zelf (vanaf november 2018).

Voordelen:

 • Magento 1 is bij meer developers beter bekend
 • Ontwikkeling zal op dit moment minder geld kosten
 • Er zijn veel modules beschikbaar

Migreren naar Magento 2

Nadelen:

 • Het migreren naar Magento 2 zal tijd en geld kosten
 • Veel modules zijn nu nog niet klaar voor gebruik

Voordelen:

 • Het vernieuwde beheerpaneel is gebruiksvriendelijker
 • Het is responsive en mobile first ontworpen
 • Veel opties voor zoekmachine optimalisatie
 • Magento 2 is 25% sneller dan Magento 1
 • De veiligheid is verbeterd
 • Je kunt automatisch code testen
 • Het bevat nieuwe technieken en veel technische verbeteringen

Magento 1 zal vanaf november 2018 niet meer ondersteund worden. Dat betekent dat Magento vanaf dan geen beveiligingsupdates meer uit zal brengen en je daardoor het risico loopt dat je webshop onveilig wordt. Het is dus belangrijk om vóór november 2018 over te stappen naar Magento 2. En daar nu al over na te denken en te beginnen met het maken van een migratieplan.

Voorbereiden en een migratieplan maken

Als je hebt besloten om te migreren naar Magento 2, zul je moeten beginnen met het voorbereiden van de migratie. Wij helpen je graag op weg met het maken van een stappenplan om zorgvuldig te kunnen migreren.

Vereisten hostingomgeving

Een e-commerce omgeving in Magento 2 heeft andere systeemvereisten dan een omgeving in Magento 1. De systeemvereisten van Magento 2 kun je hier vinden. Wij hebben een speciale ‘private cloud’ hostingoplossing die hieraan voldoet. Mocht je niet bij ons gehost staan, dan zul je jouw hosting provider kunnen navragen of de hosting voldoet aan de eisen. Vraag hier meer informatie aan over onze cloud omgeving.

Inventariseren van je huidige webshop

Om te beginnen met de migratie naar Magento 2 zullen we samen een inventarisatie maken van je huidige Magento 1 webshop. We moeten weten welke modules je hebt en of daarvoor een variant voor Magento 2 beschikbaar is. We zullen erover moeten nadenken of bepaalde modules nog nodig zijn; minder modules betekent automatisch minder kans op complicaties. Hierin adviseren wij je natuurlijk graag. Mocht een bepaalde module niet beschikbaar zijn voor Magento 2 dan kunnen wij deze voor je ontwikkelen.

Ook is het belangrijk om na te gaan of er maatwerk in je webshop zit. Zodra je webshop bijvoorbeeld koppelingen met andere software heeft, dan zullen deze koppelingen waarschijnlijk opnieuw ontwikkeld moeten worden. Ook voor maatwerk geldt, hoe minder maatwerk je webshop heeft, hoe vlotter de migratie zal verlopen.

Webshop ontwikkelen

Zodra de opbouw van je huidige webshop is geanalyseerd, zullen wij samen met jou de functionaliteiten (modules, thema en het maatwerk) bepalen voor je Magento 2 webshop. En zodra alle functionaliteiten bepaald zijn, kunnen we beginnen met de bouw van je nieuwe Magento 2 webshop.

Migreren van data

Je webshop is overgegaan naar Magento 2. Nu is het tijd om de data van je huidige webshop over te zetten naar je nieuwe webshop. Hiervoor heeft Magento een handige Data Migration Toolkit beschikbaar gesteld. Hiermee kunnen configuratiesettings, producten, categorieën, klantgegevens, bestellingen, wishlists en beoordelingen overgezet worden. Deze toolkit is geen module maar een hulpmiddel voor ontwikkelaars om de data van je huidige Magento 1 webshop te migreren naar je nieuwe Magento 2 omgeving. Aan de hand van instellingen die wij hanteren in XML-bestanden kunnen we de data uit de database migreren.

Het is verstandig om tijdens dit proces je huidige Magento 1 webshop nog steeds te laten draaien. Tussentijdse veranderingen in klantgegevens, bestellingen, producten etc. kun je dan weer overzetten naar Magento 2 na de volledige datamigratie via de toolkit. Maar let op: zodra je webshop maatwerk heeft of modules bevat waarbij informatie in de database wordt opgeslagen, kan het zijn dat deze data handmatig overgezet moeten worden. Daarnaast zullen alle mediabestanden handmatig overgezet moeten worden. Wil je nog meer weten over de Data Migration Toolkit? Dan kun je dat hier lezen.

Conclusie

Dat het einde voor Magento 1 webshops naderbij komt, is helaas een onontkoombaar feit. Dus heb je een Magento 1 webshop? Wacht dan niet langer met het maken van een planning voor de overstap naar Magento 2. De overstap en de ontwikkeling van een Magento 2 omgeving zal toch wat tijd gaan kosten en je wilt natuurlijk dat ook jouw webshop future proof wordt.

Nog even alle belangrijke info in een notendop:

 • Een overstap van Magento 1 naar Magento 2 zal geen update zijn maar een migratie;
 • Het is belangrijk om je huidige webshop goed in kaart te brengen voordat je aan de migratie gaat beginnen;
 • Je zult vooraf moeten weten of alle functionaliteiten die je in je Magento 1 webshop hebt, beschikbaar zijn in Magento 2 (zo voorkom je moeilijkheden en zal de migratie vlotter verlopen);
 • Daarnaast zal er een nieuwe Magento 2 webshop ontwikkeld moeten worden waarnaar de huidige webshop (modules, thema, data etc.) gemigreerd moeten worden;
 • Er moet een data migratie plaatsvinden zodra je een overstap maakt van Magento 1 naar Magento 2.

Ben je klaar voor de overstap? Vraag ons gerust naar de mogelijkheden en de kosten voor het migreren van jouw webshop.

Neem contact op

Neem contact met me op door te mailen naar info@ezrabotter.com of vul het contactformulier in.

Contact
Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 3 =

Contact opnemen?

Neem contact met me op door te mailen naar info@ezrabotter.com of vul het contactformulier in.

Neem contact op