Mage Test Fest

18-11-2017

Het Mage Test Fest (MTF) georganiseerd door Jisse Reitsma werd gehouden in het Prodentfabriek in Amersfoort. Het bestond uit 4 dagen van 15 november 2017 tot en met 18 november 2017.

De eerste twee dagen waren workshops, de derde dag was de conferentie met verschillende sprekers (Conference Day) en de vierde dag een hackaton (Contribution Day). Het Mage Test Fest is allemaal in de trant van het testen van de software en code  van Magento 2 voor developers. Samen met zes developers van Techtwo gingen we naar de Conference Day van het MTF.

20171117_095233

Onderwerpen zoals het schoonhouden van code, test driven development (tdd), behaviour driven development (bdd), (php) unit testing, integration testing, functional testing, end-to-end testing, javascript testing en het Magento Test Framework (ook MTF) kwamen aan bod. Er werd besproken waarom testen belangrijk is, wat voor verschillende tests er zijn, wanneer het goed is om te testen, wanneer we het moeten inzetten en waarom het vaak een drempel kan zijn voor developers. Maar ook hoe we moeten testen en hoe we het moeten opzetten. Dit werd gepresenteerd met zeer vakkundige real-live demo’s en werd in hele kleine stappen getoond hoe we deze tests moeten schrijven in code.

Testen is zeer belangrijk en onmisbaar omdat het betere kwaliteit van de code en schonere code oplevert, minder stress, minder “fuck-ups” en meer tevreden klanten.

Sebastian Bergmann uit Duitsland, maker en ontwikkelaar van PHP unit en eigenaar van thePHP.cc was de eerste spreker en vertelde over PHP unit testen en PHPunit in Magento 2. Hij vertelde ons dat de hoofdtaak van een developer niet het schrijven van de code is maar juist het begrijpen van het probleem. Het schrijven van tests helpt ons om stap voor stap het probleem te begrijpen.

20171117_100958

De tweede spreker was Vinai Kopp, ook uit Duitsland, een Magento U trainer, consultant en developer. Hij liet ons zien hoe je een unit test moet opzetten in Magento 2 en vervolgens ging hij real live een unit test voor een module stap voor stap coderen. Ook vertelde hij het verschil tussen unit en integration testing. Bij unit testing test je een losse component van de applicatie zonder afhankelijkheden. Bij integration testing test je de componenten samen met afhankelijkheden.

20171117_115421

Mathias Verraes uit België, expert in Domain-Driven-Design liet ons ook een live demo zien met unit testing. Niet in Magento 2, maar hij toonde ons dat unit testing een losstaand iets is en demonstreerde hoe hij in hele kleine stappen een unit test schreef.

Tom Erskine, een senior engineer van het Magento (Functional) Test Framework vertelde over het test framework binnen Magento en wat het inhield. Het Magento Test Framework is een open source onderzoek & development project gebruikt om de Magento Core te verbeteren door functionele tests.

Jisse Reitsma, eigenaar van Yireo en de host van deze Mage Test Fest had zelf ook een presentatie (sneak preview) over javascript testing en sprak over wat tools die gebruikt kunnen worden om javascript te testen. Bijv. Jasmine, Mocha en QUnit voor unit testing en RequireJS voor integration testing. Voor end-to-end testing Selenium of Nightwatch.js.

Fabian Schmengler een Magento developer en master uit Duitsland had een presentatie over waarom het voor developers soms een drempel kan zijn om te testen en waarom het soms vermoeiend kan zijn. Hij vertelde dat we de juiste dingen moeten testen en vooral niet alles.

Igor Miniailo uit Oekraine, werkt bij Magento als Magento 2 Architect. Hij was de laatste spreker van het MTF en vertelde over testen in Magento 2 en de kwaliteiten van de tests. Bijvoorbeeld de leesbaarheid, stabiliteit en de snelheid van tests. Tests moeten makkelijk te lezen zijn, makkelijk te updaten, ze moeten herbruikbaar zijn en ze moeten stabiel zijn bij veranderingen.

20171117_170315

Van de real-live demo’s van Vinai en Mathias hebben we veel opgestoken. Op deze manier lijkt het opeens wat makkelijker en is het een stuk duidelijker. Daarnaast herkende ik mezelf in het verhaal van Fabian waarom testen een drempel kan zijn. Testen kost namelijk veel tijd en het is inderdaad heel moeilijk. Al met al was het zeer leuk en erg leerzaam om met zoveel Magento 2 experts bij elkaar te zitten.

Neem contact op

Neem contact met me op door te mailen naar info@ezrabotter.com of vul het contactformulier in.

Contact
Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 + 16 =

Contact opnemen?

Neem contact met me op door te mailen naar info@ezrabotter.com of vul het contactformulier in.

Neem contact op